31.3.2025

Metsänomistajien yhdessä oppiminen on alkanut!

Metsänomistajien vertaisoppimisen yhteisö Metsäkumppanit kehittyy hyvää vauhtia aktiivisen pilottiryhmän voimin. Mitä Metsäkumppanit oikein tekevät ja miten pääsen mukaan oppimaan?

Viime syksynä Silva sai Koneen säätiön rahoituksen hankkeelle Uudistavaa tietoa ja toimintaa metsänomistajille, ja siitä lähtien on edetty vauhdilla. Pilottivuonna mukana on 30 aktiivista metsänomistajaa eri puolilta Suomea kehittämässä uutta vertaisoppimisen mallia.

Ideana on tarjota turvallinen yhteisö, jossa kysellä, testata ajatuksiaan ja oppia yhdessä luontoarvoja huomioivasta metsän käytöstä. Tavoitteena on, että pilottiryhmässä mukana olleilla on hyvät valmiudet toimia vertaisohjaajana, eli järjestää omia metsäaiheisia tapahtumia metsänomistajille tai muille toimijoille.

Tietoa metsätaloudesta luonnon ehdoilla

Hankkeessa kehitetään ymmärrystä uudistavasta metsänhoidosta: mitä se on ja mitä konkreettisia toimia se voisi tarkoittaa yksityisen metsänomistajan kohdalla. Tästä järjestetään työpaja Metsäkumppaneille yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden kanssa.

Tiedollisesti keskeinen teema on metsän jatkuvan kasvatuksen hyvä toteutus. Mukana on metsänomistajia, joiden metsiä on jo käsitelty jatkuvan kasvatuksen periaattein, toiset vasta harkitsevat asiaa. Lähtökohta on, että verkostossa saa aina olla mukana oppimassa ja metsässään saa tehdä mitä tahtoo.

Metsän kasvatusmenetelmän lisäksi esiin nostetaan monia muita teemoja, kuten metsätalouden vesistövaikutukset, lintujen huomiointi ja maaperän merkitys. Metsäkumppaneille jaetaan myös tietoa muiden toimijoiden tarjoamista hyödyllisistä työkaluista ja mahdollisuuksista osallistua tutkimuksiin.

Toimintaa yhdessä muiden metsänomistajien kanssa

Vertaisoppimisen mallin kehittäminen käynnistyi tammikuussa tuotteliaalla työpajalla, jossa yhdessä metsänomistajien kanssa luotiin puitteita verkoston toiminnalle. Toisessa työpajassa metsänomistajat pääsivät miettimään, millaisia metsätapahtumia itse voisivat järjestää ja millaista tukea siihen tarvitsevat. Yksi haluaa kutsua metsäänsä naapurit ja sukulaiset, toinen 30 tuikituntematonta ja kolmas pitää mieluiten diaesityksiä sisätiloissa. Kaikki tyylit ovat sallittuja!

Tänä keväänä yhteisössä tapahtuu paljon: vieraillaan jatkuvan kasvatuksen kohteilla, suunnitellaan tapahtumia pienryhmissä ja opitaan uutta aamukahveilla vaihtuvien asiantuntijavieraiden kanssa. Pilottivuoden jälkeen tavoitteena on luoda pysyvä vertaisoppimisen verkosto, jossa järjestetään metsätapahtumia ympäri Suomea.

Kiinnostuitko? Näin pääset mukaan!

Osa tapahtumista on kaikille avoimia ja osa pelkästään Metsäkumppanit-pilottiryhmälle. Olet lämpimästi tervetullut

  • Silvan kaikille avoimiin ja ilmaisiin webinaareihin. Seuraavassa webinaarissa 14.5. opitaan, mitä luontoa huomioivan metsänomistajan tulee tietää metsäsuunnittelusta, puukaupoista ja hakkuista.
  • tuleviin Metsäkumppanien järjestämiin tapahtumiin kesällä ja syksyllä. Kaikille avoimista tapahtumista tiedotetaan Silvan kanavilla.
  • uutiskirjeen tilaajaksi, jolloin saat tietoa tulevista avoimista tapahtumista. Seuraava uutiskirje ilmestyy toukokuun alussa. Tilauslomakkeen löydät Silvan etusivulta ja hankesivun lopusta.
  • seuraamaan Silvan somekanavia Facebookissa, Blueskyssa, LinkedInissä ja Instagramissa.

Lisätietoja: 

Metsäkumppanit -verkkosivulta

Arja Alikoivisto (hankkeen vastuullinen johtaja) arja.alikoivisto@jatkuvakasvatus.fi

Eeva Huttunen (viestintäasiantuntija) eeva.huttunen@jatkuvakasvatus.fi